INTRODUCERE IN HTML
Postat de Mishu pe data de 09 Septembrie 2013
CAND A APARUT HTML?
HTML apare in anul 1989 la CERN (Centrul European de Cercetari Nucleare de la Geneva) iar dezvoltatorul initial este Tim Berners-Lee. Scopul acestuia a fost facilitarea accesului rapid la informatiile tehnice cuprinse in manualele de utilizare a calculatoarelor.
CE ESTE HTML?
HTML este prescutarea de la HyperTextMarkupLanguage, este un limbaj de marcare universal interpretat de browsere si se foloseste pentru elaborarea deferitor documente text cu linkuri si elemente multimedia - pagini web, prezentari, carti electronice. Fisierele HTML sunt fisiere text. Datorita acesteia ele pot fi afisate si modificate pe orice calculator cu orice sistem de operare. Extensia unui fisier html este .htm sau .html.
HTML ESTE UN LIMBAJ DE PROGRAMARE?
HTML nu este un limbaj de programare. Sarcina lui este afisarea documentului html si pune la dispozitie diferite mijloace de formatare a textului. Deaceea, pentru ca paginile HTML sa execute ceva ca raspuns la actiunile utilizatorului, de exemplu sa afiseze un mesaj sau sa interschimbe niste imagini, se recurg la mijloace specializate care largesc posibilitatilie HTML-ului, cum ar fi limbajul de programare JavaScript.
CE INSTRUMENTE/PROGRAME IMI TREBUIE SA FAC O PAGINA HTML
Pentru crearea paginilor HTML se poate utiliza orice editor text sau editor grafic. Din categoria editoarelor text, cel mai simplu si la indemana este editorul notepad, insa merge si cu cel simplu. Dupa scrierea codului in notepad salvati fisierul cu extensia .html si in rezultat veti obtine o pagina web. Exista editoare text specializate care ofera mai multe avantaje, cum ar fi evidentierea tag-urilor limbajului, ceea ce e necesar pentru o mai buna vizibilitate a codului (de exemplu NOTEPAD++ care este distribuit gratis). Din categoria editoarele grafice fac parte Macromedia Dreamweaver, WebPageMaker. Sunt medii care nu cer cunostinte avansate de HTML. Mai mult, unele iti permit sa creezi pagini web fara sa ai ideie de limbajul HTML. Cu ajutorul acestor programe vei reusi sa creezi o pagina web intr-un timp rapid, insa editarea acesteia va deveni costisitoare din cauza ca aceste programe genereaza un cod lung, neoptimal si de multe ori greu de inteles.

